torsdag 26 augusti 2010

Lika möjligheter för alla eller bara för vissa?

Frågan kunde lika gärna varit ställd som: Röd eller blå politik? För det finns en tydlig skillnad i de politiska riktningarna fast många väljare idag är tveksamma till om det egentligen spelar roll vilket parti de röstar på.

Ta bara skolpolitiken som ett exempel. För någon vecka sedan lyssnade jag på en riksdagsledamot inom (s) angående detta, vilket var inspirerande och tydliggjorde de politiska skiljelinjer som är så självklara för oss som redan är övertygade om att en röd samhällsmodell är mer rättvis än en blå.
Jag vill dela med mig av detta här i min blogg. Är det rättvist att bara låta vissa gymnasieutbildningar ge högskolebehörighet? Ur en socialdemokratisk synvinkel är det inte det men högeralliansen ser gärna att det är på det viset. Att förhindra de som valt praktiska gymnasielinjer att senare studera på högskola, är att låta människor göra livsavgörande val vid 15 års ålder. Det vill säga att chansen till att vidareutbilda sig på högskolenivå i framtiden avgörs av den gymnasieinriktning som en tonåring väljer i nionde klass. Det är knappast rimligt. Saken blir snäppet värre av att högern också vill stoppa inläsningen av betyg på Komvux.

Med högeråtgärder som ovan nämnda får vissa människor större möjligheter än andra till personlig utveckling, framtida möjligheter och att bidra till samhällets utveckling genom kunskap. Kunskap ska vara tillgängligt för alla, även på högre nivåer. Alla vill kanske inte studera på högskola men de som vill ska inte heller vara förhindrade att göra det av skäl som att det man valt som gymnasieinriktning tidigt i livet avgör om du har behörighet eller inte- för all framtid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar